Tu oryginalna inspiracja:
Cookie Recipe Hack - SORTED
Mój przepis - 1:2:3 hack ciasteczka z masłem orzechowym
Czas: 5 min. + 7-10 min. pieczenie
Składniki (9-12 szt., ok. 5 cm średnicy):
100 gr drobnego cukru
=> 1 cukier
100 gr miękkiego masła
100 gr masła orzechowego bez dodatków (może być takie z kawałkami orzechów)
+
2-3 krople ekstraktu migdałowego
2-3 łyżki mleka (zauważyłam, że masło orzechowe wysusza masę)
=> 2 mokre i tłuste
300 gr mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczodra szczypta soli (ah! solone masło orzechowe!)
=> 3 suche
miska, waga / miara (tu ważne są w miarę dokładne proporcje), blacha do pieczenia, pergamin
Jak zrobić:
Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Cukier, masło i masło orzechowe utrzeć dokładnie na jednolitą masę, całość powinna być bardzo miękka i trochę zmienić kolor na jaśniejszy. Dodać mleko i ekstrakt, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Ciasto powinno być b. miękkie, luźne - nadające się do mieszania łyżką (zob. wideo).
Ciasto można piec od razu lub przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Formować łyżką lub w rękach kulki o śr. ok. 3 cm, lekko spłaszczać i rozkładać na blasze w dużych odstępach - ciasteczka sporo się rozleją. Piec 7 do 10 min. aż się zarumienią. Krócej pieczone będą lekko ciągnące w środku, yum! BTW: piec naprawdę krótko, ponieważ -> patrz niżej.
UWAGA! Po wyjęciu z piekarnika studzić na blasze! Przekonałam się boleśnie (hehe), że przy zdejmowaniu z blachy od razu ciasteczka są bardzo delikatne i się rozpadają! Trzeba więc pamiętać, że nawet wyjęte z piekarnika, ale pozostawione na gorącej blasze będą się jeszcze trochę dopiekać.
Można podawać np. z owocowym smoothie - sprawdziłam, jest super! (z tym, że mleko sojowe zamieniłam na kokosowe - tylko nit to tłuste z puszki, a to lekkie z kartonika i nie dodawałam absolutnie żadnego cukru! ciasteczka są b.słodkie...).
Enjoy! So! Much!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.