Czy ktoś jeszcze nie wie, że uwielbiam sery i ryby?!
Dwa pomysły na łososia, w tym na lunch do pracy!
Więc kupiłam tego pięknego łososia... (btw w zaskakująco przyjemnej cenie). Różnica w smaku w porównaniu do zwykłego - ogromna. Pyszny, świeży, świetnej jakości. Dosłownie rozpływający się w ustach... Do tego dobry ser, chleb żytni (mój ulubiony) z najlepszej piekarni w mieście i wiosenne dodatki. Mmm!
Dwa pomysły na wiosenne kanapki z łososiem wędzonym na zimno, jeden super na lunchbox do pracy. Proszę bardzo!
Kanapki z wędzonym łososiem, kozim serem i szczypiorem
Składniki:
chleb żytni na zakwasie
ser kozi twardy
masło
łosoś wędzony na zimno
szczypior
świeżo mielony czarny pieprz
Jak zrobić: mniemam, że każdy wie jak zrobić kanapkę! ;)
Kanapki z wędzonym łososiem, mascarpone i koperkiem (lunchbox)
Składniki:
bułka grahamka
mascarpone (2-3 łyżki)*
śmietana 12% (2-3 łyżki)*
łosoś wędzony na zimno
koperek, posiekany + do podania
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku
Jak zrobić:
Mascarpone i śmietanę wymieszać na gładką pastę (konsystencja kremowego serka), dodać koperek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do pracy zabrałam tą miksturę w oryginalnym pudełku po mascarpone, mniej zmywania. Łososia i pieczywo zabrać oddzielnie. Można spakować łososia razem z koperkiem - fajnie pachnie :) Kanapki składać tuż przed podaniem.
* składniki na 2-3 porcje!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.