niedziela, 14 sierpnia 2016

Letni kuskus z sosem tahini

Co jeść latem? Ma być lekko, szybko no i wypadałoby, żeby było w miarę zdrowo... Sezon na warzywa w pełni, warto z tego skorzystać!


 Kuskus może nie jest królową kasz, ale z pewnością jest najszybszy. Do tego wystarczy posiekać warzywa i...
...można dodać ser, rybę lub np. szynkę parmeńską. W wersji wegańskiej polecam cieciorkę.

Btw: za inspirację i bazowy pomysł na sos tahinowy bardzo dziękuję Julii! :D

A więc do rzeczy!

Letni kuskus z sosem tahinowym i fetą

Składniki (na 2-3 porcje):
kuskus (po 0,3 szkl. na sucho na porcję)
2-3 pomidory
1 czerwona papryka
1 cebula
150-200 gr sera feta*

3 łyżeczki pasty tahini
3 łyżeczki oliwy
3 łyżeczki soku z cytryny

pietruszka (natka)
mięta

pestki dyni

miska, deska i nóż, mała patelnia, miska

Jak zrobić:
*Bardzo polecam kupić prawdziwą fetę, a nie sero-podobny wyrób pudełkowy. Można ją dostać - certyfikowaną! :) - np. w Tesco w całkiem przyjemnej cenie. Warto też wiedzieć, że prawdziwa feta to przede wszystkim mleko kozie i owcze.

Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (alternatywnie można zalać bulionem), posolić do smaku, odstawić. W międzyczasie na patelni uprażyć pestki dyni, odstawić do ostudzenia.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę; można ew. delikatnie podsmażyć lub zblanszować, jeśli jest b.ostra. Tak samo pokroić drobno paprykę i pomidory. Pomidory warto odstawić na chwilę np. na sitku lub/i delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.

Natkę i miętę b.drobno posiekać. Wymieszać z tahini, oliwą i sokiem z cytryny.


 W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. Cieszyć się latem! :)

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.