Co jeść latem? Ma być lekko, szybko no i wypadałoby, żeby było w miarę zdrowo... Sezon na warzywa w pełni, warto z tego skorzystać!
Kuskus może nie jest królową kasz, ale z pewnością jest najszybszy. Do tego wystarczy posiekać warzywa i...
...można dodać ser, rybę lub np. szynkę parmeńską. W wersji wegańskiej polecam cieciorkę.
Btw: za inspirację i bazowy pomysł na sos tahinowy bardzo dziękuję Julii! :D
A więc do rzeczy!
Letni kuskus z sosem tahinowym i fetą
Składniki (na 2-3 porcje):
kuskus (po 0,3 szkl. na sucho na porcję)
2-3 pomidory
1 czerwona papryka
1 cebula
150-200 gr sera feta*
3 łyżeczki pasty tahini
3 łyżeczki oliwy
3 łyżeczki soku z cytryny
pietruszka (natka)
mięta
pestki dyni
miska, deska i nóż, mała patelnia, miska
Jak zrobić:
*Bardzo polecam kupić prawdziwą fetę, a nie sero-podobny wyrób pudełkowy. Można ją dostać - certyfikowaną! :) - np. w Tesco w całkiem przyjemnej cenie. Warto też wiedzieć, że prawdziwa feta to przede wszystkim mleko kozie i owcze.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (alternatywnie można zalać bulionem), posolić do smaku, odstawić. W międzyczasie na patelni uprażyć pestki dyni, odstawić do ostudzenia.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę; można ew. delikatnie podsmażyć lub zblanszować, jeśli jest b.ostra. Tak samo pokroić drobno paprykę i pomidory. Pomidory warto odstawić na chwilę np. na sitku lub/i delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.
Natkę i miętę b.drobno posiekać. Wymieszać z tahini, oliwą i sokiem z cytryny.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. Cieszyć się latem! :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.