środa, 6 kwietnia 2016

Wybornie aromatyczny pstąg w 5 minut oraz jak wybrać świeżą rybę

Dosłownie. 5 minut. Dokładnie tyle potrzeba na przygotowanie. Robi się samo, a Wy macie czas na swoje przyjemości, np. Nuts Dunkin' with Sorted Food (patrz niżej)! ;) I już!



A więc znowu pytanie co dobrego można zrobić w środku tygodnia... Musi być naprawdę szybko i łatwo.
No to może ryba - z reguły przygotowanie ryb zajmuje mi bardzo mało czasu, bo prostu wrzucam rybę w całości (filet) do piekarnika i w sumie robi się samo! Padło na całego pstrąga, bo najładniej się do mnie uśmiechał w sklepie ;) A tak na poważnie - był najświeższą rybą tego dnia i jako jedyna ryba był w całości. A wybierając całą rybę zawsze mamy pewność czy jest świeża - ma przecież jeszcze oczy! Jeśli są przejrzyste, wypukłe i błyszczące to mamy świeżutką rybkę. Nie trzeba więc nawet jej 'macać' ani zaglądać w skrzela. BTW: świeża ryba ma sprężyste mięso i różowe/czerwone skrzela.

FYI mój pstrąg trafił do piekarnika już bez głowy, nie zmierzałam ryby filetować ani zachowywać resztek na np. bulion, więc głowę po prostu odcięłam i wyrzuciłam. Jednak nie lubię jak jedzenie na mnie patrzy...

Ale do rzeczy!



Pieczony (duszony) pstrąg z brązowym ryżem kokosowym i chutney'em z mango

Czas: 5 min. + pieczenie/gotowanie (czyli czas na Twoje przyjemości!)

Składniki (na 2-3 porcje):

1 cały pstrąg (po ok. 150-200 gr na porcję)
bazylia tajska - duża garść
1 łyżeczka marynowanego imbiru (opcjonalnie)
2-3 cm świeżego imbiru
1-2 ząbki czosnku
1 cytryna (potrzeba będzie 1/2, w plasterkach)
0,5 łyżeczki ziaren kolendry
pieprz mielony czarny i biały + kilka ziaren zielonego (po ok. 0,25-0,5 łyżeczki każdego)
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka masła

brązowy ryż (po 50 gr na sucho na porcję)
po 1 łyżce wiórków kokosowych na porcję
1 łyżka oleju

mango chutney:
- przepis na mango chutney świąteczny (z pomarańczą)
LUB
- wersja podstawowa: bardzo dojrzałe mango + kardamon (całe ziarna) + kolendra (całe ziarna); procedura j.w.
BTW zawsze mam jakiś słoiczek w lodówce lub weki, więc tylko otwieram i gotowe :)

piekarnik (160-180 st. C)
nóż
folia aluminiowa
garnek
wrzątek

Jak zrobić:

W garnku rozgrzać olej, wrzucić ryż (sypki, nie w torebce!), prażyć aż wszystkie ziarna zbieleją. Zalać wrzątkiem, gotować wg. instrukcji na opakowaniu. Mniej więcej w połowie gotowania dodać kokos. Gotować pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu aż ryż wchłonie całą wodę. Dosolić do smaku.

Folię aluminiową złożyć na pół - tak aby była podwójna warstwa, środek wysmarować masłem.

Obrać i pokroić imbir oraz czosnek, może być b.grubo i nierówno! Cytrynę pokroić w plasterki. Rybę - jeśli mamy całą - faszerujemy składnikami powyżej i bazylią. Część można dać również na wierzch. Dodajemy przyprawy - również do środka i na wierzch. Jeśli mamy filet układamy go na wierzchu farszu. Resztkę masła po wysmarowaniu folii można dać również na wierzch ryby.


Rybę zawinąć szczelnie, ale nie ciasno, w folię i piec 10-15 min. (w zależności od wielkości naszego okazu). Podczas, gdy ryba się piecze (dusi w szczelnej folii), a ryż się gotuje można obejrzeć sobie np. taki oto filmik :D



Po kilkukrotnym odtworzeniu video (tak, uzależnia ;) ) obiad jest gotowy! :) Smacznego!


Podawać w całości lub samo mięsko (w dobrze upieczonej rybie mięso b.łatwo odchodzi od ości) z ryżem i chutney'em! Enjoy!

PS resztki ryby i ryżu można podawać na zimno (z chutney'em lun np. limonką) np. na lunch drugiego dnia. Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.