piątek, 8 kwietnia 2016

Nocna przekąska - kakako, surowe, wegańskie

Co zjeść o północy, kiedy burczy w brzuszku, ale tak, żeby się nie obżerać na noc? Wegańskie kakao!

BTW: surowe kakao jest ostatnio jednym z moich ulubionych smaków i wbrew pozorom jest dużo słodsze i łagodniejsze niż to palone (klasyczne). Poza tym dużo dodatkowej słodyczy daje mleko sojowe. Można je oczywiście zamienić na zwykłe albo - imho jeszcze lepiej - migdałowe lub owsiane!







Wegańskie kakao

Czas: 3 min.

Składniki (na 1 porcję):

300 ml mleka sojowego
3 czubate łyżeczki surowego kakao
szczypta domowego cukru waniliowego (opcjonalnie)*

rondelek
kubek
trzepaczka (taka do sosów ;) )

Jak zrobić:

 Połowę mleka podgrzać na małym ogniu, dodać kakao. Podgrzewać delikatnie na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 1-2 min. - aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać cukier, wymieszać, dodać pozostałe mleko, wymieszać. Cieszyć się! :)

* cukier + resztki laski wanilii trzymane w szczelnym słoiczku przez min. kilka tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.