poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Cytrynowo-waniliowe serniczki z rozmarynem

Niedzielny przegląd lodówki, czyli co można zrobić z różnymi resztkami??? A jeszcze, przynajmniej, pozornie wszystko z "innej bajki"). Po Wielkanocy zostało mi trochę dwóch rodzajów śmietany, jajka, do tego jakaś resztka serka śmietankowego - chyba od kanapek z wędzonym łososiem, nie-do-końca-wyciśnięte cytryny, resztka masła, trochę płatków migdałowych...

A gdyby tak połączyć to wszystko, dodać trochę wanilii i świeżego rozmarynu? Tak, tak. Dobrze przeczytaliście - świeżego rozmarynu. Jak się okazuje it makes ALL the difference!

No to mamy wiosenne mini serniczki to die for :)




Cytrynowo-waniliowe serniczki z rozmarynem

Czas: 10-15 min. + pieczenie i studzenie

Składniki (na 12 szt.):

70 gr płatów migdałowych
70 gr ciasteczek imbirowych (lub innych herbatniczków, np. tzw. digestives)
1-2 łyżki masła

2 łyżki serka typu philadelphia
2 łyżki śmietanki uht 12%
2 łyżki śmietany 18%
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1 cytryna
3-4 cm laski wanilii
świeży rozmaryn

forma do muffinek
papilotki
2 miski
rondelek
mikser
łyżki
tarka (małe oczka)

Migdały i ciasteczka drobno posiekać / pokruszyć. W rondelku rozpuścić masło. Wymieszać okruchy z masłem na w miarę jednolitą masę. Wyłożyć formę do muffinów papilotkami. Nakładać po 1 łyżce masy na spód każdej foremki, mocno ubić.

Jajka rozdzielić. Ubić białka. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietany i serek ubić. Zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok z połówki cytryny. Laskę wanilli przeciąć na pół wzdłuż, wyskrobać ziarenka z wanilii. UWAGA! pozostałej łupiny nie wyrzucać! Można ją od razu wykorzystać przy zaparzaniu kawy :) lub trzymać w słoiczku z cukrem - w ten sposób będziemy mieć nasz domowy, naturalny, cukier waniliowy.


Masę śmietanową wymieszać kolejno z: masą z żółtek, mąką, białkami oraz cytryną (sok + skórka) i wanilią.

Nakładać do papilotek do 2/3 wysokości, jeśli śmietana i białka były dobrze ubite, a masa delikatne wymieszana (przełożona), serniczki mocno wyrosną.

Piec w 160 st C ok. 30 min. aż serniczki się zarumienią. UWAGA! nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia oraz po - trzymać serniczki w ciepłym, zamkniętym piekarniku do aż do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu nie opadną za mocno.

Podawać ze świeżym, drobniutko posiekanym rozmarynem (2-3 listki na 1 serniczek) + opcjonalnie z całymi listkami do dekoracji.

Tak! Rozmaryn naprawdę zmienia wszystko! Smakują obłędnie!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.