wtorek, 19 kwietnia 2016

Sałata na każdą okazję

Do obiadu podałam prostą sałatę i hummus, którą można zrobić nawet 1 dzień wcześniej oraz łatwo ją modyfikować w zależności od pory roku i dostępnych produktów. Ja używam często papryki, zielonego ogórka, roszponki, gruszek, melona, czasem dodaję twardy owczy ser...






Sałata z dynią i słonecznikiem

Czas: 5 min.

Składniki (na 4 porcje):

Warzywa:
1-2 pomidory
duża garść oliwek - czarne, drylowane, bez dodatków
1 czerwona cebula
4-5 korniszonów
sałata lodowa
prażone pestki dyni i słonecznika

Dressing:
1 łyżka musztardy kremskiej
0,5 łyżki octu balsamicznego
0,5 łyżki octu malinowego
2-3 łyżki oliwy

Duuuuża miska, nóż, deska do krojenia.


Jak zrobić:
Warzywa umyć, pokroić wg. uznania. Jeśli chcemy przygotować sałatę wcześniej, to przechowujemy ją w przekrytym naczyniu, cebulę oddzielnie oraz dressing oddzielnie, pestki również oddzielnie. Mój life-hack - składniki dressingu nakładam do słoiczka, zakręcam, energicznie potrząsam - wymieszane! Gładka, kremowa konsystencja w kilak sekund :) No i potem tylko słoiczek do lodówki :)



Przed podaniem wymieszać wszytko w dużej misce. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.