poniedziałek, 4 lutego 2013

Tażin - przepis

O tażinie (wcale nie) wszystko tu.
Pisłam o naczyniu, marynowaniu cytryn i robieniu ras el hanout i o tażinie w ogóle.
Dziś obiecany przepis.

Tak jak pisałam składniki można w zasadzie dowolnie dobierać. Dziś podaję przepis na mój wczorajszy tażin, którym posilaliśmy się  przy moich 'kuchennych rewolucjach'. U mnie w kuchni duże zmiany, o czym za czas jakiś, jak już będzie co pokazywać :)

















Tażin na kuchenne rewolucje

Czas: 20 min. przygotowanie + 120 min. gotowanie

Składniki (na 5-7 porcji):

oliwa z oliwek, 2 łyżki
 4 duże ziemniaki
4 marchewki
2 cukinie
2 pietruszki (korzeń)
1/8 selera (korzeń)
1 puszka pomidorów (całe, bez skórki, bez dodatków)
czarne oliwki, 100-150 gr lub wg. uznania, drylowane, bez nadzienia, w zalewie wodnej
ok. 80 gr suszonych lub wędzonych śliwek
3-4 łyżki ziaren sezamu
6 ząbków czosnku (polski czosnek!)
kilka gałązek świeżej mięty
marynowana cytryna
ras el hanout, min. 2 -3 łyżki
ok. 0,5 l bulionu -> albo gotujecie rosół albo 1 eko kostka zalana 0,5 l wrzątku
1 niecała szkl. kaszy kuskus

deska do krojenia
nóż
obieraczka
naczynie do tażinu, czyli najlepiej tażin albo np. żeliwna brytfanka z przykrywką (ja korzystam z takiej)
bardzo przyda się też młynek do przypraw lub/i moździerz do zrobienia ras el hanout



































 
Jak zrobić:
Naczynie do tażinu wysmarować oliwą, dno i boki.
Sezam uprażyć na patelni - ziarna wysypać na rozgrzaną patelnię i prażyć na średnim ogniu do momentu aż się zarumienią.
Oliwki odcedzić i pokroić. Śliwki również pokroić.
Ziemniaki, marchewki, pietruszki, seler i cukinie obrać i  pokroić w talarki lub paski lub średnią kostkę.
Pomidory odsączyć i pokroić.

Pokrojone warzywa, śliwki i oliwki układać warstwami w naczyniu, obficie posypując ras hanout i sezamem.
Na wierzch położyć cytrynę, rozgniecione (nieobrane!) ząbki czosnku i miętę.

Wszystko podlać sokiem z pomidorów i bulionem.
Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (nie odkrywając!) ok. 120 min. w temp. 180-200 st. Na 5 min przed podaniem dosypać kuskus. Pododawać najlepiej bezpośrednio po zrobiniu, 'prosto z pieca'!

Smacznego! 

شهية طيبة!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.