piątek, 8 lutego 2013

Lentilki

I nie chodzi wcale o czeskie czekoladowe drażetki, ale o... soczewicę. Z łaciny lens, a po angielsku lentil. Lentilki brzmi uroczo i uwielbiam to słowo jak i samą soczewicę. Generalnie soczewica lubi towarzystwo innych warzyw, pomidorów, majonezu, mandarynek lub ananasa. Szybko się gotuje. Można płukać przed gotowaniem, ale nie trzeba namaczać.Występuje w kilku odmianach, ja najbardziej lubię czerwoną i brązową.

Dziś soczewica czerwona w żółtej odsłonie. Przepis na post. zupy soczewicowej z warzywami z White Plate. A w zasadzie nim inspirowany, zupa Liski dała mi ogólny pomysł. Potem zupę robiłam sama w różnych wersjach. To co zostało z oryginału to soczewica plus warzywa, reszta wg. własnej fantazji. :)

Poza tym jest to kolejne danie, które w zasadzie robi się samo i świetnie sprawdza się przy 'przeglądzie lodówki'.




























Zupa z czerwonej soczewicy

Czas: 10 min. + 30 min. gotowanie

Składniki (na garnek ok. 3-4 l):
2 łyżki oliwy z oliwek
2 białe cebule (lub czerwone)
4 średnie ziemniaki
4 marchewki
1/4 korzenia selera
1 szkl. czerwonej soczewicy
3 liście lurowe
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kurkumy
chilli wg. preferencji co do ostrości (u mnie niecałe pół łyżeczki)
opcjonalnie 0,5 cm świeżo startego imbiru
bulion lub 1 kostka (eko!)
gorąca woda

opcjonalnie do podawania jogurt naturalny

deska do krojenia
nóż
obieraczka
garnek z przykrywką (ok. 3-4 l), najlepiej z powłoką teflonową i szeroki

Jak zrobić:
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć, aż zacznie się lekko rumienić. Dodać warzywa i podsmażać od czasu do czasu mieszając ok. 5 min. Dodać soczewicę. Wymieszać. Dodać przyprawy i kostkę. Zalać gorącą wodą do ok. 3 cm ponad warzywa LUB opcja bez kostki: zalać bulionem. Wymieszać. Gotować na małym ogniu ok. 30 min, aż warzywa zmiękną od czasu do czasu mieszając.











 











 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.