...no może nie 5, a raczej 50, ale to i tak całkiem nieźle, nie? :)
Przepis na obłędnie aromatyczne świąteczne ciasteczka.
Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe
Na podst. tego przepisu na super łatwe pierniczki.
Czas: 5 min. ciasto + min. 1h na schłodzenie ciasta + pieczenie
Składniki (na ok. 30 szt.):
3 szkl. pszennej mąki (typ 400-700) + do podsypywania
0,75 szkl. cukru
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
skórka z 1 pomararańczy, stara na drobnej tarce
1-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
0,5 szkl. oleju roślinnego (np. słonecznikowy lub z pestek winogron)
2 jajka (jesli małe to 3)
zimna woda (opcjonalnie, dodać, jeśli ciasto jest za suche)
duża miska
szklanki
łyżka
folia spożywcza
tarka
wrzątek
stolnica + wałek + foremki
blachy do pieczenia + papier do pieczenia
Jak zrobić:
Pomarańczę (w całości) sparzyć - i nie chodzi tu wcale o higienę, ale o pozbycie się goryczy, w razie potrzeby można parzenie powtórzyć już ze startą skórką, jeśli jest b.gorzka. Osuszyć. Następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Uważać, aby ścierać jak najmniej białej wewnętrznej części skórki - jest gorzka.
Potem wymieszać wszystkie suche składniki w dużej mice - najlepiej za pomocą trzepaczki balonowej :), dodać skórę i dokładnie wymieszać. Dodać mokre składniki i
zagnieść ciasto na jednolitą, twardą i nie klejącą się masę. Uformować
kulę i przykryć szczelnie folią - tłuszcz chłonie zapachy. Wstawić do
schłodzenia do lodówki na min.1h, maksymalnie 24h.
Przygotować stolnicę, blachy, foremki, wałek itd. Rozgrzać piekarnik do 180-200 st.C.
Schłodzone ciasto podzielić na kilka porcji i po kolei wyjmować z
lodówki, aby się nie nagrzewało. Wałkować podsypując mąką na grubość ok.
3-4 mm. Wycinać dowolne kształty. Układać ciasteczka na blasze na
papierze do pieczenia i piec ok. 10 min. aż się mocno zarumienią.
Wystudzić. Można przechowywać do 7 dni. Polecam trzymać w puszcze z pokrojonym
jabłkiem lub skórką pomarańczową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.