Miętus po azjatycku z ryżem szafranowy i chutneyem z mango
Czas: 20-30 min.
Składniki (na 1-2 porcje):
filet z miętusa (ok. 150-200 gr na porcję)
1-2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki ziarnistego zielonego pieprzu (lub więcej dla odważnych, jest b.ostry), grubo zmielone
łyżka oleju z pistacji (można zastąpić zwykłym dowolnym roślinnym lub oliwą)
łyżeczka miodu, najlepiej płynnego
cytryna lub limonka do podania
biały ryż długoziarnisty, najlepiej basmanti, po 50 gr na porcję (mierzone na sucho)
kilka nitek szafranu
łyżka wiórków kokosowych
łyżka oleju (dowolnego)
sól
wrzątek
chutney z mango
papier do pieczenia + naczynie żaroodporne lub zwykła foremka
garnek, najlepiej teflonowy lub ceramiczny (nieprzywierający) z pokrywką
Jak zrobić:
Rozgrzać piekarnik do ok. 200 st. C.
W międzyczasie: w garnku rozgrzać olej, wrzucić ryż i prażyć mieszając od czasu do czasu kilka minut, aż wszystkie ziarenka zrobią się białe, nieprzezroczyste, tzw. tosatura. Dodać wiórki kokosowe (opcjonalnie - dodać do już ugotowanego ryżu). Zalać wrzątkiem, w proporcji woda: ryż 2:1, dodać szafran i sól - do smaku. Gotować ok. 15 min. na wolnym ogniu. Wyłączyć, przykryć i poczekać aż ryż wchłonie resztę wody.
Z papieru zrobić łódeczkę - złożyć na pół i zwinąć brzegi - jak cukierek. Dno łódeczki w środku wysmarować olejem pistacjowym. Włożyć filet, polać sosem sojowym i miodem, posypać pieprzem. Piec ok. 15 min. aż brzegi filetu się zarumienią.
Rybę podawać od razu po upieczeniu podlaną sosem z pieczenia oraz z limonką lub cytryną.
A na deser liczi! :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.