W tym roku zainspirowana tym przepisem z Sorted Food UK (btw - polecam, chłopcy robią naprawdę fajowe - i łatwe! - rzeczy) postanowiłam spróbować zrobić swoją wersję tradycyjnych brytyjskich Hot Cross Buns. Dla tych naprawdę opornych poniżej youtube'owa instrukcja obrazkowa :)
Easter Homemade Hot Cross Buns Recipe
by SORTEDfood
Świąteczne bułeczki cytrusowo-korzenne
Czas: 20 min. + 2x 60 min. na wyrastanie ciasta + 20 min. pieczenie
Składniki (na 15-20 szt. małych bułeczek):
Ciasto:
300 ml tłustego mleka (do wypieków używam mleka 3,8%)
1 op. drożdży instant (7 gr)
1 łyżka miodu
1 duże jajko
150 gr mąki pełnoziarnistej (użyłam ok. 100 gr pszennej i 50 gr żytniej; typ 2000)
350 gr mąki pszennej (typ 600) + do podsypywania
1-2 łyżki brązowego cukru + 1 łyżka do bakalii
1 pomarańcza (skórka)
1 cytryna (skórka)
3-4 łyżki prażonych ziaren sezamu (opcjonalnie)
Przyprawy (mielone): 1 czubata łyżeczka kardamonu, 1 czubata łyżeczka cynamonu, po pół łyżeczki: imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli + po 1 łyżeczce kardamonu i cynamonu do bakalii
Bakalie, wg. uznania (opcjonalnie) - u mnie po 1 łyżce rodzynek, goji i żurawiny; UWAGA - bakalie dodajemy potem.
Opcjonalnie glazura: dowolny jasny dżem (np. pomarańcza, morela, mandarynka) + ciepła woda LUB glazura z soku np. z pozostałej pomarańczy - zredukować sok z cukrem do konsystencji syropu, smarować bułeczki, gdy glazura i bułeczki są jeszcze ciepłe
1 duża miska
1 średnia miska
1 mały rondelek
szklanka lub inna miarka do mąki i cukru
łyżka
lniana lub bawełniana ściereczka kuchenna
blacha do pieczenia + papier do pieczenia
stolnica lub duża deska lub inna duża powierzchnia robocza
wrzątek
tarka
SPOKOJNE, ciepłe miejsce
Jak zrobić:
Mleko z miodem i 1 łyżką cukru lekko podgrzać (do ok. 40 st C), dodać drożdże, wymieszać , odstawić.
Cytrynę i pomarańczę sparzyć. Zetrzeć skórkę na tarce - cytrynę na małych oczkach, pomarańczę na dużych. Starte skórki wymieszać (obtoczyć) w mące - inaczej się skleją.
W dużej misce wymieszać suche składniki - mąki, obtoczone skórki, sezam, cukier, przyprawy. Dodać mleko i jajko. Wymieszać. Wyrabiać cisto aż będzie miękkie, elastyczne i nieklejące. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodać mąki. W misce, przykryte ściereczką z naturalnego (oddychającego) materiału odstawić do wyrośnięcia na min. 60 min. w ciche i ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
Bakalie - jeśli są b.suche - zalać odrobiną wrzątku i odstawić, aby wchłonęły wodę. Potem wymieszać z pozostałym cukrem, kardamonem i cynamonem aż stworzą gęstą 'pastę'.
Ciasto po wyrośnięciu ponownie wyrobić. Uformować na płasko i przełożyć 'pastą' z bakalii. Zwinąć w roladę i pociąć na ślimaczki - tak jak np. cinnamon rolls. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik.
Piec w 180 st C ok. 20 min. - do momentu aż bułeczki się zarumienią. W międzyczasie przygotować glazurę. Gorące bułeczki po wyjęciu z piekarnika smarować ciepłą glazurą. Odstawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.