Więc ciasto miało być z gruszkami, ale jakoś jednak było bez gruszek. Miał być więc mus gruszkowy do ciasta, ale też jakoś nie wyszło. No i znów wyszło na dobre! :)
Na bazie syropu, który został z ciasta (z tego ciasta) i z gruszek, które zostały powstał koniec końców super sorbet.
Sorbet gruszkowy
Czas: ok. 10 min + mrożenie
Składniki (na ok. 4 porcje):
200-300 ml syropu cytrynowego (przepis tu)
6 średnich gruszek
Jak zrobić:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę. W garnku zagotować syrop, dodać gruszki. Dusić pod przykryciem ok. 10 min. Jeśli gruszki puściły dużo soku i całość stała się rzadka, odparować aż do konsystencji lekkiego musu.
Przestudzić. Przelać do kubeczków lub miseczek. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Mrozić do momentu uzyskania konsystencji b.gęstego żelu. Jeśli będziemy mrozić za długo całość zamieni się po prostu w lód!
Sorbet ma intensywny aromat kardamonu, kwaskowatość z cytryn. Nie jest słodki. Idealny na gorące dni.
Enjoy! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.