wtorek, 1 maja 2012

gruszki+wino

Wreszcie. Obiecane. Wyczekane. Ostatnio ulubione i powtarzane w kilku wersjach.

Wytrawna sałatka owocowa.

Składniki:
sałata karbowana czerwona
roszponka, kilka dużych garści
połówka białego melona (melon Galia)
ser owczy, ok. 100 gr
(queso de oveja viejo, czyli 'stary owczy', najbardziej obrazowo taki trochę jak dojrzewający typu grana padano), przyjechał do mnie prosto z Hiszpanii :))
garść świeżych ziół, pietruszka, oregano, rozmaryn, mięta (opcjonalnie)

gruszki, 2-3 szt.
lampka białego wina (ja akurat miałam chilijskie Chardonnay)
kilka ziaren kardamonu
brązowy cukier, 1-2 łyżki

Sałaty dokładnie opłukać pod zimną wodą. Liście czerwonej podrzeć na kawałki, roszponkę obrać z korzonków. Melona obrać i pokroić w drobną kostkę. Ser też pokroić w drobną kostkę. Posiekać zioła.


Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Mój pomysł na gruszki w winie wziął się z prostej, praktycznej potrzeby. Początkowo miałam zamiar po prostu dodać pokrojone gruszki i tyle. Okazało się jednak, że gruszki są b.twarde i kwaśne. I tak powstał pomysł na gruszki w winie właśnie. Więc pokrojone gruszki wrzuć do garnka, dodać ok. 1-2 łyżki brązowego cukru, dodać kilka ziaren kardamonu, podduszać na małym ogniu kilka minut. Dolać wino. Pozwolić alkoholowi odparować. Dusić jeszcze kilka minut, do momentu, aż gruszki zmiękną, ale nie będą rozpadające się i w konsystencji marmolady :) Wyjąć kardamon. Odsączyć.

Wszystkie składniki razem wymieszać w misce.

Dressing 1. Jeden z moich ulubionych. Pasuje do b.wielu rzeczy. Można się łatwo bawić smakiem. Na słodko więcej miodu. Na ostro więcej musztardy. Itd.

łyżka płynnego naturalnego miodu (dobrze pasuje lipowy albo lawendowy, gryczany raczej odpada)
łyżka musztardy
*albo musztarda miodowa, Develey ma dobrą musztardę z naturalnym miodem
łyżka octu balsamicznego
łyżka oliwy z oliwek

Dobrze wymieszać trzepaczką balonową albo widelcem aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.

Dressing 2. Bardziej wytrawny, bardziej lekki. Pochwała prostoty w pełni.

łyżka octu malinowego
łyżka oliwy z oliwek

Wymieszać.


Polać sałatkę tuż przed podaniem. Sałaty można przygotowywać wcześniej. Ale ważne, aby pamiętać, że dressing dodajemy tuż przed podaniem.

Smacznego! Pychota.Ostatnio moja kolacja. Lekkie, ale sycące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.